IMG_20200326_201004
IMG_20200326_201004

Digital folkehøyskole 

Så skjedde det. Lenge før vi i det hele tatt hadde tenkt å sende elevene hjem på påskeferie, midt i den fine hverdagen vår, ble skolen stengt. Kampen mot viruset skal kjempes med tidenes dugnad, og vi er selvsagt med. Men hva gjør vi nå? Hvordan kan vi sørge for å holde fast ved det gode fellesskapet vi har? Skoleåret er jo på ingen måte over, men vi er ikke fysisk sammen. Nå må vi bare tenke litt annerledes. Vi er tross alt en kreativ folkehøyskole. Dette klarer vi! 

Hver morgen legger vi ut en SKAP-talk, vår versjon av folkehøyskolens morgensamling, på elevenes facebookgruppe. Forskjellige ansatte legger ut forskjellige tema. I dag, for eksempel, hadde veileder Ida spilt inn en video der hun lærte oss om stiklinger, avleggere og hvordan man kan gro et avokadotre. Veileder Marius har hatt live SKAP-talk fra nydelige Sjøsanden med tilhørende bad i sjøen, til stor digital jubel i kommentarfeltet.  

 

Microsoft Teams har vist seg å være en solid plattform for utdeling av oppgaver, deling av fagstoff og videokonferanser. Der treffes veileder og elever til felles undervisning. Vi møtes, ser og hører hverandre og kjenner på det digitale felleskapet.  

 

 

Så starter elevenes eget arbeid med oppgavene de har fått utdelt på linjene sine. Noen eksempler er at de på arkitektur jobber med opptaksprøver til videre studier, og veilederne gir råd underveis via Teams. Story lager videoer sammen på hver sin kant og forskning jobber de for tiden med innsikt i AI, eller kunstig intelligens.

 

For å få et lite innblikk i det faglige, her er veileder Karstens beskrivelse av AI: “Denne teknologien styrer allerede i dag mange av de valgene vi gjør i vår digitale hverdag, spesielt gjennom Facebook og Google. AI kan virke litt skummelt og truende; teknologi som tenker selv, videreutvikler seg selv – og erstatter mennesker i stadig flere jobber. Man vs Machine. Hvilke jobber forsvinner? Hvilke nye jobber oppstår? Jo mer vi forstår hva AI er jo mer er vi i stand til å tenke selv hva det kan brukes til. Vi blir allerede brukt av AI hver dag, men hvordan kan vi selv ta i bruk denne teknologien? Det starter med forståelse av hva dette er. Temaet er superinteressant og akkurat nå aktualisert gjennom filmen iHuman som vi snart skal se på stream sammen med alle de andre linjene. 

 

Men hva med det sosiale? Veilederne Marius og Siren har virkelig stått på de siste to ukene for å skape sosiale samlingsarenaer digitalt. De har til nå hatt to livesendinger med sitt eget SKAP-talk-show, det ene fra toppen Uranienborg med nydelig utsikt over Mandal by. Ulike ansatte har vært innom som gjester, det har blitt arrangert konkurranser med premier og panelet har kommunisert med elevene der hjemme.

Marius hadde en over fire timer lang livesendt konsert fra egen kjeller forrige lørdag. Elever og ansatte fulgte med, kommenterte, kom med musikkønsker og fikk en nydelig folkehøyskolekveld. Godt å kjenne på fellesskapet selv om man sitter hjemme.  Vi er heldigvis sammen, selv om vi ikke er samla i skolens lokaler.