Om SKAP

Skap-Kreative-Folkehøgskole

Om SKAP

Om SKAP

Morgendagens utfordringer er vår mulighet og vårt ansvar

SKAP kreativ folkehøyskole er en frilynt skole på Sørlandet. Faktisk Norges sydligste! Vi starta opp i 2016, og er derfor en av de nyeste folkehøyskolene i landet. Vår visjon er å utgjøre en forskjell gjennom å utfordre skaperkraften og motet i mennesker. Våre verdier er åpen, modig, leken og nysgjerrig. 

 

På SKAP tror vi på at kreativitet, kritisk tenkning, samarbeid og evnen til problemløsning er viktige ferdigheter innenfor absolutt alle studie-, arbeids- og forskningsfelt. Uten mennesker med denne kompetansen vil vi gå glipp av små og store idéer som igjen resulterer i innovasjon, utvikling og framdrift i verden.

69847525_413647735948543_7194646493741973504_n
DSC_0101 (1)

Vi er stolte av å ha en skole som elevene trives utrolig godt på. Elevene her trives så godt, at hvert år søker rundt 50% av elevene om å få bli et år til på skolen som stipendiat. SKAP Kreativ Folkehøyskole er et sted der drømmer utvikles, ideer skapes og nye vennskap dannes. Vi har fokus på hele mennesket. Et år på SKAP handler like mye om å bli til noen som å bli til noe.  

USA_9350 kopi
fablab_bakgrunn

Eget bad

SKAP holder til på et tidligere hotell i sentrum av Mandal. Det betyr at alle rom har eget bad med dusj, toalett og vask. På denne skolen er det altså ingen garderober og fellesdusjer!

 

Vi har fritt spillerom til å utforme skolen slik vi ønsker, og våre elever kan være med i prosessen. Både basseng og diskotek er gjort om til verksteder og arbeidsrom. Vi har virkelig brukt kreativiteten i utformingen av skolen! Hos oss finner du blant annet tv-stue, biljardbord, bordtennis og en koselig lobby med sofaer. Linjerom er også sosiale rom. Alle får hver sin pult, og det er ofte liv på linjerommene utenom undervisning. Her får du kreativ frihet på de fleste områder, så lenge det avtales rammer og kriterier med skolen.

 

Under kan du se bilder av soverommene, kantinen, fellesarealene og få et innblikk i hvordan livet på denne skolen er gjennom året.

kosrt_forside
bordtennis_forside
kantine_1
soverom_1
DSC_6396_web
USA_8952 kopi

Mandal

Skolen ligger midt i Norges sydligste by, så her er det alltid noe å finne på. Mandal er en ekte sørlandsby med små hvite hus, brosteinsbelagte gater og koselige cafèer og restauranter. Buen kulturhus ligger også i sentrum, og har et variert program med kino, konserter, forestillinger og bibliotek.

 

Rett ved skolen ligger en av Norges råeste skateparker i betong. I samme område ligger også Mandalshallen, med klatrevegg, skytebane, idrettshall og svømmebasseng. Utenfor hallen er det fotballbaner, basketballbane og skøyteis på vinteren. I tillegg har vi Furulunden, som er en nydelig skog der rådyr tusler mellom trærne, flotte lysløyper inviterer til både gå- og joggeturer og lange strender bukter seg mellom skog og hav. Alt dette rett i nærheten av skolen. I tillegg er vi heldige å ha Kristiansand by, Dyreparken, Lindesnes Fyr og restauranten Under korte kjøreturer unna. 

SKAP er en av Norges mest urbane folkehøyskoler og det er en haug av spennende ting å finne på.

DSC_1903
IMG_0956
IMG_F738295FCFAE-1
DSC_1920

Hverdagen

I løpet av en uke har du linjefag, fellesfag og valgfag hos oss. Vi går tur, har aktivitet i hall, egne prosjekter, spillturneringer, onsdagscafé, quiz, filmkveld og mye mer. I tillegg til dette, har vi lørdagsseminarer med eksterne kunnskapsrike foredragsholdere.  

 

Mye handler om å ta eget initiativ og finne på kule ting sammen. På vår egen fablab med 3D-printere, VR-briller, treverksted, CNC-fres, symaskiner, laserkutter, skinn-verktøy, sprøyterom og håndverktøy kan du jobbe med egne prosjekter. I begynnelsen av skoleåret får alle opplæring i verktøyene på lab. Les mer om fablab her

SKAP_JW_BER9636 kopi
DSC_0978 kopi

Det sosiale

På en folkehøyskole skjer det mye sosialt omtrent hele tiden. Det er ikke vanskelig å finne noen å være sammen med, eller å finne noe å gjøre. Her får du noen eksempel på hva som skjer:  

  • Hver onsdag på SKAP er det onsdagscafé. Onsdagscafé kan bestå av det meste, for eksempel quiz. Ikke minst: det er en egen bakegruppe som ofte serverer kake! 

 

  • Elevkvelder arrangeres på lørdagskvelder, og kan ha Halloween-tema, lagkonkurranser, rebusløyper, underholdning fra scenen og mye mer. Det er opp til årets elevkull å arrangere og bestemme innholdet på både elevkvelder og onsdagscaféer.

 

  • Elevene selv tar også initiativ til det sosiale på kvelden. Det vises filmer i peisestua, spilles biljard og pingpong og vi har mange brettspill tilgjengelig for de som ønsker å spille det på kveldstid. Og hvis man skulle ønske å bruke verksteder, klasserom eller utstyr til egne prosjekter på kveldstid, låser vi aldri klasserommene.

 

  • Tilsynsvakt er en ansatt som er på skolen på ettermiddag og kveld, og denne ansatte tar også initiativ til sosiale aktiviteter eller små kurs man kan være med på dersom man ønsker det.  

 

Her er det kreativ og sosial frihet på det meste! 

Ida og Daniel
DSC_0431 kopi

Hva koster det å gå på SKAP?

Her kan du finne praktisk informasjon om skolen, og her kan du se hva det koster å gå et år på SKAP kreativ folkehøyskole. Lurer du på hvordan det ser ut på internatet vårt, kan du trykke her