SKAP By- og landskapsarkitektur
SKAP By- og landskapsarkitektur
Skap by- og landskapsarkitektur
På By- og landskapsarkitektur blir du en del av livet på en pulserende tegnesal. Du vil få din egen faste arbeidsplass der du kan tegne, skissere og bygge modeller med fokus på by, byrom og landskap!
By- og landskapsarkitektur handler om å skape rom for mennesker. Om det er hele byer, byrom eller bygninger, så handler det om å se og forstå våre omgivelser og sette mennesket i sentrum.
De fleste oppgavene starter med idéutvikling, hvor skisse brukes som verktøy. Du vil utvikle et kritisk blikk og lære å forstå og analysere arkitekturen og byen rundt deg.
Videre vil du arbeide med modeller - både raske skissemodeller og mer presise presentasjonsmodeller bygget i papp, gips, på skumskjærer eller på treverkstedet. Du vil få opplæring i vårt verksted - fra små håndverktøy til store kuttemaskiner. Vi har også laserkutter som er perfekt til å bygge store landskapsmodeller!
Mesteparten av undervisningen er prosjektbasert. Det betyr at du, alene eller i mindre grupper, jobber med oppgaver som vanligvis skal løses i løpet av en uke eller to. Underveis vil du få individuell veiledning fra veileder som er utdannet arkitekt.
Alle oppgavene avsluttes med en felles gjennomgang, der du presenterer prosjektet ditt og deler tankene og vurderingene du har gjort gjennom arbeidsprosessen med resten av gruppen. Du vil få tilbakemeldinger som hjelper deg å bli bedre og utvikle deg i faget!
Denne linjen er perfekt for deg som ønsker å studere videre på en arkitektskole med fokus på by- og landskapsarkitektur (eks. AHO landskap) eller kun har en interesse for faget og vil utforske mer!
Hva sier tidligere elever?
Linja passer for
Du som ønsker å komme inn på Arkitektskoler og andre kreative skoler som trenger opptaksprøve! Du trenger ingen forkunnskaper for å starte, kun en interesse for arkitektur!
Hva lærer du?
Året skal inspirere og gi deg klarhet over hvilken retning du interesserer deg for, samtidig som du vil lære deg mange nye verktøy og redskaper – alt det du har bruk for om du tenker å søke på AHO, BAS, Arkitektskolen i København eller andre designutdannelser. Når du er ferdig på SKAP, vil du ha lært å presentere dine prosjekter, samt bygget opp en god portofolio.
Ferdigheter
Vi stiller ingen krav til at du skal kunne noe fra før – men du må ønske å lære, dele og være en positiv bidragsyter til miljøet på skolen.
Undervisning
Vi bruker mye tid på å forberede deg på opptaksprøver til videre arkitektstudier. Vi har veldig fokus på opplevelses-basert læring. Du lærer det meste hos oss gjennom spennende prosjekter både internt og mot næringslivet.
Varighet og omfang
Studieretningen går over to semestre. Det forutsettes at elevene deltar i all undervisning og det må forventes at det i perioder blir arbeid utover den oppsatte timeplanen i forbindelse med prosjektarbeid.
Hvor mye koster det?
Sammen skal vi reise og oppleve arkitekturhistorie i Sør-Europa!
Bli med og opplev et sant paradis av arkitektoniske mesterverk, sjarmerende torg og "maleriske" gater som tar deg med på en reise gjennom historien.
Hvert år skreddersyr vi en reise for årets elever. Tidligere har vi reist til byer som Roma, Amsterdam, Barcelona, Praha, Wien, Berlin ++
I år (2024) vil turen gå mot Sør-Europa der det fortsatt er varmt og godt når det begynner å bli kaldt og guffent her hjemme. Årets tur vil bli presentert i starten av skoleåret, så vi får god tid til å planlegge.
Fra storslåtte byggverk, til de små sjarmerende sidegater med salgsboder og cafeer. Vi har skissebøker og kamera med for å fange øyeblikkene. La oss inspireres av de unike byene og atmosfæren som har formet historien og arkitekturen i Sør-Europa gjennom århundrene.
Å reise på tur og oppleve nye steder sammen bygger vennskap og skaper samhold, en uforglemmelig tur hvor vi allerede nå kan love både storby, strender, sol og faglig innhold.
Utstyr vi har på skolen
- Treverksted
- CNC-fres
- Laserkutter
- Lasergravering
- Elektronikk/ elektroverktøy
- CNC til PCB produksjon
- Mikro loddestasjon
- 3D-printer farm
- 3D-skanner
- Dreiebenk
- Redesignrom - Symaskiner, trykkpresse
- VR-utstyr (Virtual reality)
- HTC Vive Pro
- MR-utstyr (Mixed reality)
- Samsung Odyssey
- Speilreflekskamera
- Podcast-utstyr
- Fotostudio
- Fotoprinter
- Videokamera
- Droner
Utstyr du må ha med deg
- Skjærelinjal (linjal i metall)
- Skjærematte/kutteunderlag
- Målestokklinjal
- Skjærekniv + ekstra skjæreblader
- Skissebok, størrelse er valgfritt, men den skal ha blanke sider
- Tegnesaker (blyant, blyantspisser, viskelær og sort penn i tykkelse 0,1 - 0,2 og 0,3)
Fellesfag
Å gå på folkehøyskole er å være en del av et større fellesskap enn bare linja du går på. Hver morgen møtes alle til morgensamling, der vi får høre om både dagsaktuelle og andre tema. Vi blir også bedre kjent med de ansatte på skolen, stipendiatene og elevene. Èn dag i uken har elevene idèlab, dette er et fellesfag hvor man får leke, utfordre, undre og bli bedre kjent med seg selv. Her vil eleven også lære om forskjellige problemløsningsmetoder og verktøy man kan bruke for å komme frem til en idè.
Veileder
Ida er utdannet arkitekt ved Arkitektskolen Aarhus i Danmark. Etter et år på arkitektkontor, startet hun på SKAP som veileder på Arkitekturlinjen. Ida kjenner godt til alle opptaksprøver som kreves både ved de norske og danske skolene, og er også veileder i valgfaget Opptaksprøver. Dette sier elevene: Ida har et unikt øye for faget sitt, og det å lære bort er en egenskap hun uten tvil besitter.
Ida Daland
Veileder