Til foreldre

Til foreldre

Vi vet at det kan være skummelt å sende barna sine ut av det trygge reiret hjemme. Hvis du leser her nå, betyr det kanskje at du har en ungdom som vurderer et år på folkehøyskole. Eller kanskje har du en hjemme som ikke vet helt hva hen skal gjøre neste år, og du ønsker derfor å finne ut av forskjellige muligheter. Uansett, her er litt informasjon om folkehøyskolelivet, SKAP kreativ folkehøyskole og vakre Mandal, slik at folkehøyskole kan føles som et trygt valg.

USA_9179_1
Skap-Kreative-Folkehøgskole

Hva er SKAP?

SKAP kreativ folkehøyskole starta opp i 2016, og vi er stolte av å være en ny og annerledes folkehøyskole. Vi har et tett samarbeid med næringslivet, og har fokus på kreativitet og idéutvikling.

 

Veiledere - ikke lærere

Hos oss lærer man gjennom å gjøre, og vi har ikke lærere. Vi har veiledere som skal inspirere, sette i gang, motivere, vise, forklare og veilede. Dette er en læringsmetode som elevene våre setter stor pris på etter mange år på den "vanlige" skolebenken.

 

Hele mennesket

SKAP Kreativ Folkehøyskole er et sted der drømmer utvikles, ideer skapes og nye vennskap dannes. Vi har fokus på hele mennesket, og et år på SKAP skal gi:

 • metoder og verktøy for idéutvikling og kreative prosesser
 • et verdifullt nettverk

Et år på folkehøyskolen handler ikke om å bli til noe – snarere – å bli noen.

DSC_4029 kopi
C3E57E3F-5508-4474-9C2D-B75164964B39

Hvilke fagområder har vi på SKAP?

Vi har ni linjer på SKAP:

 • SKAP Arkitektur
 • SKAP by- og landskapsarkitektur
 • SKAP Visuell kommunikasjon
 • SKAP Oppfinner
 • SKAP Produktdesign
 • SKAP Redesign
 • SKAP Teknologi
 • SKAP Dungeons and Dragons

I tillegg til linjefag har elevene fellesfaget Idélab og ulike valgfag som elevene velger i løpet av de første ukene i august. Les mer om våre valgfag her. 

 

Hvordan er en vanlig uke på SKAP?

Her kan dere se hvordan en vanlig uke på SKAP kan se ut:

timeplan23 kopi

Dannelsesreise

Å gå på folkehøyskole skal være en dannelsesreise. Det innebærer blant annet å vokse som menneske, og bli bedre rusta til det selvstendige livet som venter. Man er en del av et fellesskap, og for å ansvarliggjøre elevene på hvordan det er å bo sammen med andre og bidra til fellesskapet har vi en del felles oppgaver som alle elevene bidrar med: 

 • Romsjekk: Rommet skal ryddes og vaskes en gang per uke.
 • Korridorvask: Elevene deles inn i grupper, og ny gruppe har ansvar hver uke. Vasken gjennomføres 2 ganger i uka.
 • Kjøkkentjeneste til alle måltider: Elevene deles inn i grupper. Ny gruppe har ansvar hver uke.
DSC_0106
fredagskos

Det sosiale livet

Å gå på folkehøyskole er sosialt! Man bor sammen, spiser sammen og lærer sammen. Hver kveld er det sosiale aktiviteter man kan delta på dersom man ønsker, i tillegg til at elevene selv setter i gang filmkvelder, turneringer, brettspill, biljard og andre aktiviteter.

 

Elevkveld

Ti lørdager i året arrangerer skolen elevkveld, der elevene selv arrangerer og bestemmer tema. Det er alt fra Halloween til barnebursdag og Casino-tema.

 

Onsdagscafé

Hver onsdag arrangeres onsdagscafé. Da har vi en fast bakegruppe som baker kake, og så skjer det noe sosialt i tillegg til kakespising.

IMG_20200913_184109
IMG_20190918_205544

Turer

Hver linje reiser på en to-ukers linjetur i løpet av skoleåret. Skoleåret 24-25 skal Arkitektur og Visuell kommunikasjon på tur i Sør-Europa, og Teknologi, Oppfinner, Møbelsnekker, DnD og Design-linjene til Japan. Veileder for linjene reiser sammen med klassen, og skreddersyr et opplegg som gir læring og gode opplevelser.

 

I august drar vi på en bli-kjent-tur til Trollaktiv på Evje der vi rafter, spiller paintball, har småaktiviteter og blir kjent i hyggelige omgivelser.

 

Hver vår reiser hele skolen på fellestur til Århus. Vi spiser gode måltider på Århus street food, besøker ARoS kunstmuseum og tilpasser faglig innhold til hver linje.

 

Alle disse turene er inkludert i skolepengene.

AAA_7182_web
AAA_7074_web

Mandal

Vi er heldige som holder til i den nydelige sommerbyen Mandal, og er stolte over å være Norges sydligste folkehøyskole. Mandal er en passe stor by med hvitmalt trebebyggelse, koselige butikker i gågata og småbåter som tøffer gjennom elva som går parallelt med byen. Vi holder til på et tidligere hotell, og har både by, strender, sjø og skog i gåavstand fra skolen. Rett ved skolen ligger også Mandalshallen med svømmebasseng, klatrevegg og flerbrukshaller, og en flott skatepark i betong. Mandal byr på mange muligheter!

69847525_413647735948543_7194646493741973504_n
IMG_F738295FCFAE-1

Lurer du på noe, eller har du bare lyst på en prat om livet på folkehøyskole? Ta gjerne kontakt med oss på telefon 38133200 eller send en mail til post@skapfhs.no