Starter barneskole for gründerspirer

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff

Privatskolen EnSpire fikk ­nylig grønt lys av Utdannings­direktoratet til å starte Norges første gründerbarneskole. Målet er å bli like store som Montessori-skolene, skriver Dagens Næringsliv.

– Dagens skole er for målstyrt, den fører til overfladisk læring og vier altfor lite plass til kreativitet, nysgjerrighet, sosiale egenskaper, samarbeid og risikovilje, sier styreleder i EnSpire, Einar Sandaa.

Det er i nordlandskommunen Meløy, med 6.000 innbyggere, at lokalinitiativet begynner å se dagens lys. I mai godkjente Utdanningsdirektoratet skolens læreplan, men 25 millioner kroner til skolebygg og reguleringsplaner mangler. Målet er oppstart i 2018.

– Fokuset blir ikke på tekniske ting som bedriftsetablering, men på de personlige egenskapene som er helt sentrale for morgendagens entreprenører. For å styrke dette, må vi starte i tidlig alder, sier Sandaa.

Foreløpig har skolen 65 forhåndspåmeldte elever til skolestart i 2018. Sandaa håper ifølge avisen på en nasjonal satsing, og konseptrettigheter er allerede blitt solgt til en annen skole.

– Vi tror det er et stort marked for dette. I dag finnes det 77 Montessori-skoler rundt om i landet, og vi vil bli like mange. Det åpner friskoleloven for, sier han til DN.