Skjermbilde 2021-03-10 kl. 09.33.43
Skjermbilde 2021-03-10 kl. 09.33.43

Hvordan er livet på folkehøyskole under en pandemi?

Vi føler oss privilegerte, nesten som i vår egen boble, på folkehøyskolen vår. Her har elevene fått et år fylt med samhold, glede, nye utfordringer og gode opplevelser. Undervisningen går som normalt, elevene møtes fysisk og arbeider med kreative praktiske oppgaver sammen med andre.  

 

Det å være på folkehøgskole under en pandemi er som å være i sin egen lille boble. Det er fantastisk, rart, trist og en helt vidunderlig opplevelse sier Anastasia Volokhoff, som er elev på Teknologi. 

 

Dette har vi mulighet til fordi vi har strenge tiltak for å hindre smitte inn på skolen. Les gjerne bloggsaken vår om hvilke smittetiltak vi har på vår skole.  

 

Folkehøyskolen er kanskje eneste skoleslag som i dag kan tilby elevene et sosialt liv i en ellers veldig krevende tid med mye restriksjoner. Det ser kanskje rart ut, kanskje til og med provoserende for noen, at folkehøyskoleelever får lov til å klemme vennene sine, og være mange sammen. Og vi forstår godt at det kan føles sårt når man selv er i en situasjon der man treffer få mennesker, og stort sett holder avstand til alle man er i nærheten av.  

 

Men vi gjør dette i trygge omgivelser. Vi begrenser kontakt med omverdenen. Vi holder avstand til ansatte som har kontakt med andre på utsida. Vi lever sammen, godt beskytta av våre tiltak.  

 

Dette året har vært så bra. Samholdet er mye lettere når vi er en kohort, og ikke er alene i en liten studentleilighet, sier Jenny Carlsen, elev på Kreative medier. 

 

 

Hver gang elevene har vært hjemme, har vi en 10-dagers periode der alle elevene er i små kohorter, og holder minst en meter avstand til andre. Etter det kan de samles til en kohort. Dorthe Levoll-Steen på Arkitektur forteller her hvordan det er å være folkehøyskoleelev i koronatida: -Etter at vi ble en kohort var det akkurat som om tiden ble skrudd tilbake. Corona skjedde ikke, og verden var «normal» igjen. Man glemmer hvor heldig man er helt til man går en liten tur på butikken, og blir igjen påminnet hva som skjer utenfor den trygge boblen vi har her på skolen. 

 

Her har altså skoleåret vært tilnærmet som normalt. Elevene kan faktisk være sosiale. De er med i en stor kohort som de vil huske for resten av livet!  

 

Sigrid Rognsvåg er elev på Arkitektur, og forteller dette om folkehøyskole i koronatid: –Egentlig var ikke hverdagen hjemme i selvisolasjon i vår så mye forskjellig fra hvordan jeg vanligvis ville levd på grunn av minimalt med koronasmitte i hjemkommunen. Likevel føler jeg meg utrolig heldig og takknemlig som begynte på folkehøyskole der det alltid er noen å være med, og vi alle er én stor «kohort». På et nasjonalt plan er det nokså unikt og et stort privilege at vi kan være så mange samlet på et sted, og man klarer stort sett å legge bak seg bekymringen over korona-situasjonen.  

Tekst: Kristin Vold Kelly