thomas
thomas

– Det er håp for framtida

Tekst: Kristin Vold Kelly. Bilder: Siren Salthaug Solvang og Kristin Vold Kelly

Veileder på SKAP, Siren Salthaug Solvang, ser lyst på framtida etter gjennomføringen av årets hackaton. Når man gjennomfører et hackaton, skal man løse et verdensproblem på 24 timer. Elevene på SKAP har de siste 24 timene arbeidet intenst og effektivt med FNs bærekraftsmål nummer 13: Stoppe klimaendringene. Dette inspirerte blant annet til å servere nachos med larver og ost. Ikke alle i juryen var like sultne, men de fleste tok sjansen og smakte. “Utrolig godt, jeg spiste opp alt, jeg!” sa rektor Hanne Christine Seyffart-Fuglestveit 

I tillegg til SKAP-rektor bestod juryen av Erik Hoffmoen fra Lindesnes MDG, Rådmund Steinsvåg fra Naturvernforbundet, Aslak Seland Lajord fra Natur og Ungdom og Even Fjellestad, rådgiver på CoLAB – senter for Sosial Innovasjon på UiA. Jurymedlemmene var imponerte over elevenes innsats. Erik Hoffmoen uttalte etter første økt med presentasjoner at det elevene presenterte var kreativt. De hadde fokus på praktiske løsninger, og han var imponert over hvor langt de hadde kommet på kort tid. 

 

Ut fra de tre problemstillingene Fast fashion, Bullshit (kjøttproduksjon) og Fuck fossils (fossilt brennstoff) blomstret det ideer og løsninger. Blant annet et fellesskap i lobbyen på SKAP som skal føre til mer gjenbruk og bytting av klær, “Let´s Hemp the world”, som er en kampanje som frir til politikerne om at vi må bytte fra bomull til Hamp når vi lager tøy og ulike apper for å gjøre hverdagen til den enkelte mer miljøvennlig og bærekraftig.  

 

En av gruppene som arbeidet med applikasjon for mobil, var Karoline Aurora Birgisdottir Schmidt, Sondre B. Haugen og Viktoria Marie Trulsrud, som arbeidet med å prototype en app som skal gi lett tilgjengelig informasjon om kjøttfri mat. Appen skal gjøre det enkelt å velge kjøttfri mat med å samle blogger, oppskrifter, bilder, chat og mulighet for workshops på ett sted. Her skal det til og med være gode kjøttfri oppskrifter for de som er kresne. Det skal også finnes informasjon om hvordan kjøttproduksjonen påvirker klimaet, uten å gjøre det for skremmende. Hovedfokuset er å få bort negative tanker om kjøttfri mat. 

Gruppa som ble kåra til vinnere av årets hackaton hadde fokus på hvordan vi kan forminske utslipp fra kjøttproduksjon. Deres løsning var å feste en ryggsekk på ryggen til kua for å fange opp metangassen, og videre bruke den som energi.  

 

Elevene på gruppa var til tross for lite søvn gira etter presentasjonen, og sa at hackaton var utrolig gøy å arbeide med, samtidig som det var utfordrende. De har ikke sovet i det hele tatt det siste døgnet, kun planlagt, produsert og forberedt presentasjonen som de holdt for hele skolen og dommerpanelet. De arbeidet non stop, og følte de kunne være med på å gjøre noe stort med å gjennomføre årets hackaton. Og det er jo nettopp det det gjelder. Elevenes framtid.